Animale care trăiesc la munte și curiozități despre ele

Multe animale care trăiesc la munte sunt nevoite să se adapteze la mediul rece și condițiile mai dificile de viață. Cu toate acestea, zonele de munte au rămas încă unele dintre cele mai prielnice medii din Europa în care fauna poate supraviețui în sălbăticie.

Animale care trăiesc la munte și curiozități despre ele - Clicksud.fun

Descoperă animale care trăiesc la munte și lucruri interesante despre ele:

 CUPRINS:

Animale care trăiesc la munte

Capra neagră

Urșii

Muflonul

Marmotele

Lupii

Porci mistreți

Râsul

Iepurele de munte

Vulturii aurii

Vulturul bărbos

Animale care trăiesc la munte

Animalele de munte au adesea adaptări speciale pentru a trăi într-un climat montan rece și vânt puternic. Acestea includ blănuri groase, cu mai multe straturi, picioare modificate pentru cățărare sau mers pe zăpadă și migrație sezonieră sau hibernare.

Urmariti gratuit seriale turcesti subtitrat in Romana pe site-ul nostru. Lista seriale turcesti subtitrat in Romana sunt disponibile pe Clicksud. Puteți urmări cele mai recente actualizări ale seriale turcești subtitrat în limba română pe site-ul nostru cu un singur clic.

Muntele are trei zone principale: zona montană, zona subalpină și zona alpină. Fiecare are propriile specii de animale și plante.

Conifere precum pinii și molizii cresc pe versanții zonei montane. Frunzele lor asemănătoare ace, ramurile înclinate și frunzișul gros le permit să crească chiar și în zonele care sunt acoperite de zăpadă abundentă.

Deasupra zonei montane se află zona subalpină. Aici cresc mai puțini copaci, iar cei care o fac sunt adesea pierniciți. Și numărul animalelor este în scădere.

Deasupra liniei copacilor se află zona alpină. Aici, doar cele mai rezistente specii de plante și animale pot supraviețui pe terenul stâncos și adesea acoperit cu zăpadă.

Capra neagră

Capra neagră este o specie de capră originară din munții Europei. Ele trăiesc la altitudini moderat de înalte și sunt adaptate să trăiască în teren accidentat, stâncos. Caprele folosesc de obicei viteza pentru a scăpa de prădători (care includ lupii, râșii, vulturii și oamenii). Pot atinge viteze de până la 50 km pe oră și pot sări până la 2 m pe verticală și o distanță de 6 m pe orizontală.

Urșii

Cea mai numeroasă populație din Europa este atestată în România – 6.000-6.300 de urși bruni, conform datelor din 2014. Îl întâlnim în țara noastră în partea de nord, în Munții Rodnei și Maramureșului, și de la 1000 m în sus, cu un regim de hrană mai mult carnivor și îl mai întâlnim la înălțimi mai mici de 1000 m. Deşi este o specie protejată prin lege, în România, se vânează anual peste 400 de urşi.

Cu toate că urșii mai degrabă evită oamenii, prezența permanentă a resturilor de alimente în apropierea așezărilor omenești sau a campingurilor devine o sursă de hrană pentru urșii bruni, astfel încât aceștia se obișnuiesc cu oamenii ca sursă de hrană. În Europa, numeroase întâlniri cu urși au loc în zone turistice sau în așezările montane, unde resturile de alimente nu se adună sau nu se încuie.

Muflonul

Mouflonii sunt un grup de oi sălbatice. Au coarne curbate foarte impresionante și cântăresc până la 16 kg. Nu sunt originari. Aceștia sunt mai degrabă întâlniți în Alpi.

Marmotele

Marmotele sunt veverițe mari de pământ care trăiesc în vizuini din zonele muntoase și hibernează în timpul iernii. Foarte sociabile, folosesc sunete puternice pentru a comunica între ele, mai ales când sunt în pericol. Marmotele ies în principal din vizuini pentru a se hrăni dimineața și seara, deoarece nu le place căldura deloc. Când vremea este potrivită, ei vor consuma cantități mari de alimente pentru a crea un strat de grăsime pe corp, permițându-le să supraviețuiască perioadei de hibernare în timpul lunilor de iarnă.

Lupii

Lupii trăiesc în haite de 6 – 20 de membri, care vor petrece 8 – 10 ore deplasându-se prin zona lor de origine, care poate fi de până la 6 000 km2. Își marchează teritoriul cu urină, precum și cu o substanță care provine de la glandele din coadă. Aceste marcaje sunt pentru a informa alți lupi că teritoriul a fost deja revendicat. Deși foarte rar, lupii coboară în văi în căutarea unor capturi ușoare, de exemplu, animale de fermă. Lupii și urșii sunt printre cele mai răspândite animale care trăiesc la munte.

Porci mistreți

Mistreții sunt foarte des întâlniți la munte, mai ales la altitudini mai mici, sub 2000 m. Sunt extrem de rezistenti, adaptabili și, de asemenea, foarte inteligenti. Sunt considerați o problemă în unele zone, deoarece calcă și mănâncă recolte și sunt vânați în lunile septembrie până în ianuarie. Sunt animale sociale, iar femelele și tinerii trăiesc împreună în grupuri mari. Masculii sunt mai solitari și trăiesc departe de grupuri în afara sezonului de împerechere. Sunt omnivori, cu o dietă echivalentă cu a oamenilor și vor săpa după rădăcini și viermi, dar vor și mânca rozătoare, șopârle, fructe pădure și aproape orice altceva pot găsi!

Râsul

Râsul este o specie de pisică sălbatică din estul Europei și treptat, ca și lupii, a migrat în căutarea de noi teritorii.

Râsul locuiește în pădurile de mare altitudine cu acoperire densă de arbuști. Deși vânează pe pământ, se poate cățăra în copaci și poate înota și prinde pești. Labele sale mari sunt căptușite pentru a merge pe zăpadă. Este un animal foarte solitar și discret, prezența lui este confirmată doar rar.

Iepurele de munte

Iepurele de munte se găsește în regiunile muntoase din nordul Europei și din Asia. În ciuda numelui său, nu se găsește doar la altitudini mari: specia locuiește și în pădurile de taiga, tundră și pajiștile de coastă.

În timpul iernii, blana iepurilor de munte din majoritatea regiunilor devine albă. Acest lucru oferă camuflaj în zăpadă. În zonele în care se înregistrează mai puțină zăpadă, iepurele poate rămâne maro pe tot parcursul anului. Cozile tuturor iepurilor de munte rămân albe chiar și în lunile de vară.

Vulturii aurii

Vulturii aurii își folosesc agilitatea și viteza combinate cu picioarele extrem de puternice și ghearele masive și ascuțite pentru a smulge o varietate de pradă, printre care iepuri de câmp, iepuri, marmote și veverițe de pământ. Au teritorii de până la 200 km2 și își construiesc cuiburi mari în locuri înalte (în principal stânci) la care se pot întoarce pentru reproducere.

Vulturii aurii se împerechează de obicei pe viață. Vulturii aurii pot atinge viteze spectaculoase de până la 240 – 320 km pe oră atunci când se scufundă după pradă și sunt clasificați drept unul dintre animalele vii cu cea mai rapidă mișcare de pe pământ.

Vulturul bărbos

O altă pasăre de pradă care se găsește în mod obișnuit în zona montană este vulturul barbos care trăiește și se reproduce pe stânci sau în canioane sau chei. Vulturii atacă rareori animalele sănătoase, dar pot ucide răniții speciilor sau pe cei bolnavi. Se pare că preferă zonele pustii, puțin populate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.